India!
Hey iedereen!
Het heeft even geduurd, maar hier dan eindelijk weer een berichtje van mij.
Iedereen verwacht iets uit India, maar zoals sommigen van jullie al weten ben ik inmiddels weer terug in Nederland!
Ik ben iets eerder teruggekomen, omdat ik het reizen na vijf maanden kortgezegd gewoon zat was.
Ondanks mijn vervroegde thuiskomst heb ik het toch enorm gaaf in India gehad! Een flinke drie weken waren voor nu voldoende om mij een goede impressie van dit bijzondere land te geven.
Mijn aankomst in Mumbai midden in de nacht had een bijzonder tintje, want Chris stond me op te wachten. Grappig was dat het voor 4u 's nachts enorm druk was. Als iemand mij had verteld dat het 2u 's middags was, had ik het ook geloofd!
We zijn twee dagen in Mumbai gebleven, waar we genoten hebben van een aantal toeristische attracties en de rijke eetcultuur die zich voornamelijk op straat afspeelt. Na twee dagen zijn we in noorderlijke richting gevlogen, naar Jaipur, ook wel Pink City genoemd. Hier hebben we heerlijk rondgedwaald in verschillende tempels, paleizen, stoffenfabrieken en in "The Pink City". Dit oude stadsgedeelte is zoals de naam al zegt, PINK! Gaaf om alle huizen en gebouwen in roze te zien.
Na deze stad besloten we om door te reizen naar Jaisalmer, een woestijnstad waar we graag een kamelentrek wilden maken. Helaas bleek het reizen hierheen verre van soepel te verlopen. De lange-afstand-treinen zaten bomvol! Het systeem in India verschilt ietwat van dat van Nederland. In India rijden de treinen over lange afstanden, langer dan 6-8 uur, meestal 's nachts en tickets zijn vanaf ongeveer 100 dagen eerder te boeken. Tevens kopen verschillende grote reisbureau's partijen tickets op en geven deze als ze een dag vantevoren niet verkocht zijn alsnog vrij. Maar omdat iedereen deze kaartjes wil hebben, is het dringen geblazen op de stations! Goed, uiteindelijk hebben we een aantal kaartjes weten te bemachtigen voor de trein, maar een klus dat het was....! Op momenten dat dit niet lukte hebben we bussen genomen - ook deze vervoerswijze verschilt weer enorm van die in Nederland. De bussen rijden ook 's nachts, maar hoe.... Dollemansritten! De chauffeurs hebben allemaal hun rijbewijs bij een pakje boter gekregen volgens mij; scheuren, inhalen in bochten, aan de verkeerde kant van de weg rijden (volgens mij is het tegenwoordig niet eens meer regel om links te rijden hehe...) en constant toeteren. Om gek van te worden als je probeert enige slaap te pakken. Haha!
In Jaisalmer zijn we op een kamelensafari gegaan. Heel gaaf, maar eigenijk enorm oncomfortabel. En die beesten hebben behoorlijk wat karakter. Toen we na een nacht onder de sterren slapen wakker werden door de opkomende zon, bleek dat driekwart van de kamelen de benen had genomen. Heel grappig!
Na Jaisalmer hebben we een korte stop in Agra gemaakt, want we wilden uiteraard de Taj Mahal en het Fort zien. Helaas voor ons was onze timing echt te slecht voor woorden, want het was vrijdag en laat de Taj nou net altijd op vrijdag gesloten zijn. Uiteindelijk zijn we op aanraden van de Rough Guide naar de achterkant gegaan en hebben we van een afstandje toch aardig beeld kunnen krijgen van dit meesterwerk.
Hierna zijn we doorgegaan naar vrienden van mijn ouders die ongeveer 300km noorderlijk van New Delhi wonen. Dit was erg bijzonder, want we hadden nog geen echt Indiaas gezin van dichtbij gezien. We zijn ontzettend verwend en konden even lekker bijkomen. Tijdens dit bezoekje zijn we tevens naar de Golden Temple geweest, een tempel die letterlijk van goud is. Ook deze dag hadden we verkeerd uitgekozen, want het was zondag, de vrije dag van de Sikh-gelovigen en we werden letterlijk onder de voet gelopen door alle mensen. Heel gaaf was dat aan het einde van de ronde om alles te bezoeken je in de grootste keuken van India komt, waar je in lange rijen naast elkaar zit en te eten krijgt. En geloof me, ik heb hier misschien wel het allerlekkerst gegeten! Er lopen mannen rond met grote emmers met verschillende gerechten die ze bij je komen opscheppen. Iedereen mag helpen met opdienen, koken en afwassen, en aan het einde wordt enkel een donatie verwacht. Een ronde duurt ongeveer een half uur en je bevindt je in de zaal met zo'n 200 andere mensen. Reken maar uit hoeveel monden hier per dag gevoed worden. Heel cool!
Na deze heerlijke dagen vervolgden we onze weg naar Dharamshala & McLoad Ganj, de woonplaats van de Dalai Lama.
De busreis was vrij spannend, aangezien de chauffeurs in de bergen precies dezelfde rijvaardigheden er op nahouden als in en tussen de steden!
Het gebied, waar de Himalaya begint is echt ongelooflijk mooi. Het was er aangenaam qua temperatuur en een stuk minder druk. Hier hadden we gepland om een aantal treks de bergen in te maken, maar India zou India niet zijn als je niet ziek wordt van het eten!
We hebben hier helaas voornamelijk tijd op onze hotelkamer doorgebracht en hadden uiteindelijk te weinig tijd om naar onze laatste plek van bestemming te gaan om de Ganges te bekijken. Erg jammer!
Uiteindelijk dus vanuit Dharamshala naar New Delhi om daar het vliegtuig naar huis te nemen....
Op de foto's moeten jullie nog heel even wachten, maar ik beloof dat ik snel wat plaats om jullie een impressie te geven!
Inmiddels ben ik langzaam weer gewend hier in Nederland en kan ik terugkijken op een GE-WEL-DIGE reis. Het is zoveel beter geweest dan dat ik me ooit had kunnen voorstellen. Ik heb prachtige natuur gezien, enorme avonturen beleefd, verschillende culturen ervaren, me zo vrij als een vogel gevoeld, en fantastische mensen ontmoet.
En hoe snel is de tijd omgevlogen.... Ik weet nog zo goed dat ik met mijn pocket full of dreams aankwam in Christchurch....
Ik heb echt de tijd van mijn leven gehad!
Dank aan iedereen die me gevolgd heeft en dank voor alle berichtjes op zowel deze site als de persoonlijke mailtjes!
Voor mensen die een reis overwegen, maar die de knoop nog niet hebben doorgehakt... Ik kan alleen maar zeggen: ga ervoor! Het gevoel dat ik gedaan heb wat ik al jaren wilde doen en nu daadwerkelijk heb gedaan, is zo ontzettend bijzonder en kan niemand mij meer afpakken!
Liefs, Myrthe
Hee Myrthe, weer terug....fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad hoorde dat je alweer op stap was,gewoon
doorgaan nu het nog kan !!!!Zie je snel groetjes Stan en Co
En hoe is het nu met je Chris-avontuur? Ga je nu naar NZ verhuizen?
Je kunt ons lezers toch niet zo met een open einde achterlaten!?
Myrthe, top dat je deze ervaring voor jezelf ontwikkelt hebt, neemt niemand je meer af! Geniet er maar van, want voor je 't weet zit je weer in de sleur van 't NL werk en bezigheden, dan doe je 't niet meer. Zie mij maar, geen (nooit meer) tijd, maar wel de herrinnering aan de beleving en ervaringen in NZ en AUSSI land.
Geniet ervan, denk er vaak aan terug.
Take in easy mate,
Greets x Joseph
Myrthe!!
Ik kom zelf net terug van vakantie, vandaar de late reactie... Wat gaaf wat jij allemaal gedaan hebt!! Echt leuk om mee te lezen ook. Zullen we binnenkort weer een keer afspreken??!
Kus Annique